We onderzoeken een groot warmtenet in de Kanaalzone, waarbij momenteel ook de industriële vraag naar warmte wordt geïnventariseerd om de haalbaarheid van het project te vergroten. Voor de eerste fase, het dorp Hoek, is een beoogd warmtebedrijf aangesteld en worden dit jaar concrete stappen verwacht. In Midden Zeeland wordt verder onderzocht naar de haalbaarheid van een groot restwarmtenet op basis van restwarmte uit het Sloegebied, waar de geplande elektrolysers een grote potentiële warmtebron kunnen worden. Naast de grote warmtenetten wordt voor gebieden waar restwarmte niet de oplossing kan zijn, onderzocht of kleine collectieve warmtevoorzieningen mogelijk zijn, waar eigen opwek van warmte en opslag daarvan voor clusters van woningen van 10 – 100 woningen een oplossing kan zijn.

Kwaliteitsindicator en toelichting

G

Een samenwerkingsovereenkomst is getekend met de stakeholders die betrokken zijn bij het warmtenet Kanaalzone. Op dit moment wordt door o.a. NetVerder onderzocht welke tracés kansrijk zijn en welke andere warmtebronnen buiten Dow we kunnen betrekken. 

RHDHV heeft een studie opgeleverd naar de haalbaarheid omtrent een warmtenet in Midden-Zeeland. De studie geeft aan dat er nog veel onzekerheden zijn die de slagingskans van het warmtenet kunnen beïnvloeden.  

De Provincie verkent welke initiatieven in Zeeland er zijn op het gebied van kleinschalige warmtenetten en welke lessen geleerd zijn in de provincie Utrecht. Het gaat bij dit type warmtenetten om rijwoningen, in een warmte-lus in schaalgrootte tussen de 2 en 50 woningen.  Energiecorporatie Zeeuwind is trekker van een aantal initiatieven in verschillende Zeeuwse gemeenten. De rol van Provincie Zeeland hierin is faciliterend, het stimuleren en aanjagen van projecten, kennisborging en helpen met de toetsing van de haalbaarheid van projecten.