Vanwege geopolitieke veranderingen en maatschappelijke vraagstukken als klimaatverandering, energie, stikstof, PFAS en huisvesting bestaat er onzekerheid en onrust in onze samenleving. Dit benadrukt de noodzaak van een betrouwbaar en proactief bestuur dat als één overheid opereert. Het is van groot belang dat we deze transities nauwlettend volgen en waar mogelijk onze rol erin spelen, terwijl we de prioriteiten van het nationale en regionale beleid in het oog houden. Als Provincie hebben we een cruciale rol en moeten we ervoor zorgen dat de belangen van Zeeland goed over het voetlicht worden gebracht.
Het bestuur van de Provincie kenmerkt zich door betrouwbaarheid en verbondenheid met de samenleving. We tonen vastberadenheid bij het aanpakken van de specifieke uitdagingen in Zeeland. Het vroegtijdig betrekken van burgers, organisaties en bedrijven bij het beleidsvormingsproces is belangrijk. Dit geeft ons inzicht in wat er speelt in de samenleving.
Dat vereist een voortdurende dialoog met de Zeeuwse bevolking en het vroegtijdig betrekken van belanghebbenden. We houden een scherp oog op ontwikkelingen in Den Haag en Brussel. We denken vroegtijdig mee in wetgevingstrajecten en lobbyen om Zeeuwse wensen in beleid en regelgeving te verankeren.
Om de maatschappelijke vraagstukken aan te pakken, is ook goede samenwerking met onze partners van belang, zowel binnen de regio als over de provinciegrenzen heen. Daarvoor hebben we samenwerkingsverbanden met de Zeeuwse gemeenten en het waterschap, onder meer in het Overleg Zeeuwse Overheden. De strategische ligging van Zeeland biedt volop (economische) kansen voor samenwerking met Vlaanderen, Brabant en Zuid-Holland. Onze partnerschappen met de Rijksoverheid en Europa zijn eveneens van belang om onze doelstellingen te verwezenlijken.
Als provinciaal bestuur is het onze verantwoordelijkheid om integriteit, veiligheid en veerkracht te bevorderen. We nemen maatregelen tegen misbruik van onze diensten en producten. Bij vergunningverlening passen we de wet Bevordering integriteitsbeoordeling openbaar bestuur (Bibob) toe. Daarmee beoordelen we de integriteit van individuen en bedrijven. We dragen actief bij aan het tegengaan van ondermijning.
Onze rol als interbestuurlijk toezichthouder omvat het monitoren van de financiële positie van gemeenten, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen. Dat geldt ook voor het uitoefenen van medebewindstaken. We streven hierin naar een evenwicht tussen controle en samenwerking. We stimuleren wanneer nodig en gaan in gesprek over verbetering van resultaten.