De energietransitie voor het MKB vraagt specifieke expertise en maatwerk. We richten een loket op om ondernemers te ondersteunen. En we onderzoeken de oprichting van een transitie/energiefonds om financiering aan te kunnen te bieden. In 2024 komt het Rijk met een regeling voor het MKB die wij in Zeeland gaan uitvoeren.

Kwaliteitsindicator en toelichting

G

Provincie Zeeland ontvangt sinds 2024 stimuleringsgelden voor energie-infrastructuur en energiehubs. Met deze gelden zijn de Taskforce Zeeuwse netoplossingen en het Expertplatform bedrijven opgezet. De taskforce Zeeuwse netoplossingen en het expertplatform vormen samen de spil van de aanpak voor de verduurzaming van het MKB. De taskforce richt zich op collectieve samenwerking op bedrijventerreinen waaruit o.a. energie hubs ontstaan. Het expertplatform biedt individueel bedrijfsadvies op maat. Impuls Zeeland geeft uitvoering aan het Expertplatform en de Taskforce. Kennisdeling en informatievoorziening vindt plaats op het portaal toekomstbestendig ondernemen van Provincie Zeeland en de Kennisbank netcongestie van Impuls Zeeland.

 Een van de grote struikelblokken bij de verduurzaming van het MKB betreft financiering. Het college werkt samen met Impuls aan de oprichting van een transitiefonds van waaruit o.a. leningen aan het Zeeuwse bedrijfsleven kunnen worden verstrekt. De governance en vulling van het fonds vergt nog de nodige aandacht.

Begin oktober is de Provinciale subsidieregeling verduurzaming klein MKB open gegaan. Ondernemers tot 50 fte personeel ontvangen subsidie op advies over verduurzaming van gebouw of bedrijfsproces. Hiermee waren we landelijk, samen met de provincie Noord-Brabant, de eerste twee provincies die de regeling daadwerkelijk in uitvoering brachten. Het laatste kwartaal van 2024 is gebruikt om de regeling zo veel mogelijk onder de aandacht te brengen bij het MKB in Zeeland.