Verkeersmanagement is het beïnvloeden van vraag en aanbod van verkeer naar tijd en plaats door het betergebruiken van de bestaande capaciteit aan infrastructuur. Daarmee zorgen we er voor dat de hinder als gevolg van wegwerkzaamheden, topdrukte evenementen en incidenten zo klein mogelijk is. Verkeersmanagement past in de ontwikkeling naar slimme mobiliteit, data gedreven werken en het beter gebruiken van de aanwezige infrastructuur.

Vanuit de visie op verkeersmanagement (2020) werken we via de basisstrategie aan slimme manieren voor betere verkeersdoorstroming en minder hinder op onze belangrijkste hoofdverbindingen. Met deze manieren dragen we ook bij aan het vergroten van de verkeersveiligheid en leefbaarheid. We houden hierbij oog voor ontwikkelingen op het gebied van digitalisering, gebruik van data uit voertuigen, steeds meer zelfrijdende voertuigen, hinderaanpak en ambities zoals benoemd in de Regionale Mobiliteitsstrategie. We zullen kijken naar maatwerk om bijvoorbeeld het toeristisch verkeer met verkeersmanagement te faciliteren. In 2024 zullen we vooral inzetten op de verdere ontwikkeling en invulling van het Regionaal Verkeerskundig Team, de regelscenario’s, intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI`s), het gebruik van een verkeersmanagementsysteem en het op afstand kunnen afsluiten van de Zeelandbrug voor wegverkeer.

Kwaliteitsindicator en toelichting

G

We hebben voorbereidende stappen gezet in de doorontwikkeling van het Regionaal Verkeerskundig Team naar een verkeershinderautoriteit voor Zeeland. Daarvoor zijn in BO MIRT 2024 afspraken gemaakt met het Rijk, die in 2025 moeten leiden tot een regionale samenwerkingsovereenkomst met de overige Zeeuwse infrabeheerders. We hebben de iVRI's en het verkeersmanagementsysteem volgens planning gerealiseerd. Voorbereidingen zijn getroffen en worden in 2025 voortgezet Voor het op afstand kunnen afsluiten van de Zeelandbrug hebben we voorbereidingen getroffen die we in 2025 zullen voortzetten.