• Voor Zeeland verder vormgeven van Europese fondsen en subsidiemogelijkheden. In Zuid-Nederlands verband zijn in de zogenaamde Regionale Innovatie Strategie 2021-2027 (RIS) vijf grote strategische hoofdopgaven ("transities") benoemd als vertrekpunten. We koppelen deze aan onze Zeeuwse beleidsdocumenten en coalitieakkoord.
  • Uitvoering geven aan de Europese programma’s 2021-2027. Zeeland is hierin partner samen met OP Zuid, NSP, Interreg Vlaanderen-Nederland, Interreg B en C programma's en EMVAF. We willen de mogelijkheden hiervan benutten voor Zeeland.
  • Het bevorderen van grensoverschrijdende samenwerking, via onder andere het Straits Comité en de Scheldemond Raad.
  • Voor Zeeland kansen rondom Nationaal Groeifonds zo goed mogelijk monitoren en beïnvloeden. 
  • Ontwikkelingen op het gebied Europese Green Deal (waar onder in het bijzonder Europese Digitale Agenda en Farm2Fork Strategie) monitoren en waar mogelijk optimaal doorvertalen naar de Zeeuwse uitvoering van de Europese subsidieprogramma’s.

Kwaliteitsindicator en toelichting

G

We hebben het afgelopen jaar uitvoering gegeven aan de programma's en openstellingen van OP Zuid, Interreg Vlaanderen-Nederland, Interreg Europa, Interreg Noordwest Europa, Interreg Noordzee en NSP (voorheen POP 3). Verder werken we in het Straits Comité nog samen met de voormalige partners van het Interreg Twee Zeeën-programma.

Voor NSP zijn in 2024 vier subsidieregelingen opengesteld: LEADER, samenwerking voor innovatie, kennis en informatie en productieve investeringen bedrijfsmodernisering.
Dit heeft geleid tot 3 goedkeurde LEADER projecten, 2 kennis en informatie en 8 samenwerking innovatie EIP (beschikkingen moeten nog wel worden verzonden). De productieve investeringen bedrijfsmodernisering is net gesloten en moet nog worden beoordeeld. Met deze voortgang is de verwachting dat, ondanks een moeizame start (landelijk), binnen deze Europese periode (2021-2028) de volledige Europese middelen voor Zeeland worden benut. 

Voor OP Zuid zijn twee geplande openstellingen begeleid, waarbinnen in totaal vijf Zeeuwse aanvragen zijn ingediend. De aanvragers hebben vanuit de provincie, in nauwe samenwerking met Impuls Zeeland en Stimulus Programmamanagement (onze uitvoeringsorganisatie voor onder andere OPZuid), ondersteuning en begeleiding gehad met informatie- en verdiepingsgesprekken. Voorts zijn in het kader van de voucherregeling voor OPZuid door Impuls Zeeland vier vouchers verstrekt voor een tegemoetkoming in de voorbereidingskosten van OPZuid-aanvragen. 

Voor Interreg Vlaanderen-Nederland zijn de openstellingen in 2024 uitgevoerd. De samenwerking in het programma Interreg Vlaanderen-Nederland is zeer positief verlopen. Er zijn meerdere projecten gaande of in voorbereidende fase, waarin Zeeuwse organisaties participeren. Vanuit Provincie Zeeland wordt dit mede ondersteunt door diverse Zeeuwse organisaties cofinanciering te verlenen. 

Binnen de openstellingen in 2024 van Interreg Noordzee, Interreg Noordwest Europa en Interreg Europa zijn 6 aanvragen vanuit Zeeland gesubsidieerd. 

Twee keer per jaar wordt het ERAC rapport over de monitoring van de Europese middelen (in Zuid-Nederland en specifiek Zeeland) naar PS gestuurd, met informatie over de voortgang. Dit is een financiële monitoring/rapportage. Naar de volgende EU-programmaperiode denken wij er over na hoe we deze rapportage kunnen aanvullen met beleidsinformatie vanuit de vraag aan welke de realisatie van welke beleidsdoelen deze projecten bijdragen.

Van de huidige EU-programmaperiode (2021-2027) zijn nog tweeënhalf kalenderjaar te gaan. Dit betekent dat steeds meer budgetten uitgeput raken. Zo langzamerhand beginnen ook de voorbereidingen voor de volgende programmaperiode (2028-2034). Dat betekent dat en deel van de tijd van de programmamedewerkers hieraan besteed zal gaan worden.