Ondersteunen van tenminste twee initiatieven die zich richten op de doelstelling voor het versterken van de positie van de boer in de keten

De marges voor de primaire producent zijn vaak erg laag. De verkoop via de korte keten biedt een mogelijk nieuw verdienmodel voor de primaire producent. We zullen daarom met diverse ketenorganisaties en het K&I-netwerk FoodDelta Zeeland ten minste twee initiatieven ondersteunen waarbij nieuwe ketens centraal staan. We nemen deel in de Landelijke Samenwerking Korte Ketens, waarbij we samenwerken met andere provincies in Nederland en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). In Zeeland ondersteunen we via regelingen zoals Zeeland in Stroomversnelling verschillende ketenprojecten. Zo helpen we lokale ondernemers geholpen om bijvoorbeeld een nieuw product in de markt te zetten of nieuwe verdienmodellen/ketens te ontwikkelen.
Kwaliteitsindicator en toelichting
In 2024 zijn er diverse projecten gestart die bijdragen aan het versterken van de positie van de boer in de keten. Ketensamenwerking door de gehele keten heen blijft echter een complexe uitdaging waarbij diverse schakels intensief dienen samen te werken. De Landelijke Samenwerking Korte Ketens heeft in 2024 geen actieve doorgang gekregen. Op kleinschaliger niveau verkennen we met meerdere provincies nog mogelijke interprovinciale samenwerking. Binnen Zeeland in Stroomversnelling zijn projecten als 'eDNA Gewasbescherming', 'Festivals als validatielab voor voedselinnovatie' en Biochar geïnitieerd als ketenprojecten en zijn verschillende lopende ketenprojecten succesvol afgerond. Via netwerken als FoodDelta Zeeland wordt de kennis van projecten verspreid. Tevens hebben we in 2024 een bijdrage geleverd aan het onderzoeksproject Uireka 2.0 en loopt het Interreg project ADaM & PreCiLa door.