Het verbeteren van de logistieke processen door het toepassen van corridormanagement

In het najaar van 2022 is tijdens het BO MIRT besloten om de Goederenvervoer Corridor (GVC) zuid als MIRT-programma aan te wijzen. Binnen dit programma werken Provincie Zeeland en North Sea Port samen met onder andere het ministerie van I&W aan het versterken van een verbindingen tussen de netwerken en modaliteiten (vervoersperspectief) en tussen de netwerken en de regio (economisch perspectief). Ook wordt er gewerkt aan de verbetering van doorstroming en service voor de gebruikers (verkeersperspectief). Projecten worden opgestart om de logistieke uitdagingen binnen de corridor aan te pakken. Kansen zijn er voor kennis- en informatie-uitwisseling tussen de havens (ondermijning, last- and first mile autonoom vervoer, digitalisering vrachtbrieven, etc), de energietransitie en de ontwikkeling van vrachtwagenparkeerplaatsen. Binnen dit programma is ook ruimte voor de binnenvaart. De kwaliteit van lig- en wachtplaatsvoorzieningen in Zeeland moet op orde zijn om vanuit de modal shift gedachte een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van goederenvervoer. Voor de binnenvaart is een actieprogramma tot stand gekomen.
Kwaliteitsindicator en toelichting
In 2024 is binnen de Goederenvervoercorridor Zuid In het BO-MIRT afgesproken dat er voor diverse op te stellen Realisatiepacten (waaronder die van Zeeland-North Sea Port) € 1 miljoen co-financiering per pact wordt gereserveerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor de uitvoering van projecten. Samen met I&W en de onafhankelijk regisseur zijn wij (provincie en North Sea Port) bezig dit Realisatiepact vorm te geven. In dit pact leggen we de afspraken tussen Rijk & regio vast.. Het doel is landelijk dat de drie (inter)nationale transportcorridors (Zuid, Oost en Zuid-Oost) tegen 2030 tot de meest efficiënte, duurzame en leefbare transportcorridors op mondiaal niveau behoren. In de besprekingen tijdens de vorming van het samenwerkingsverband is door Zeeland ook bedongen dat op middellange termijn de grensoverschrijdende samenwerking met Vlaanderen moet zijn gerealiseerd. Deze samenwerking met Vlaanderen komt langzaam op gang maar de eerste bijeenkomsten en verkenningen hebben inmiddels plaatsgevonden. Door Het Vlaams-Nederlandse onderzoeksteam is een rapport over de kansen van deze samenwerking opgeleverd. In het provinciaal collegeprogramma heeft de binnenvaart een belangrijke positie gekregen. In 2024 is het meerjarig actieprogramma binnenvaart Zeeland vastgesteld. Dit plan vormt de basis voor een gerichte en gestructureerde aanpak om de specifieke uitdagingen waar de binnenvaartsector voor staat, aan te pakken.
Eind 2024 is de Zeeuwse Binnenvaartdag weer georganiseerd waarbij onder andere uitleg is gegeven over de uitvoering van het actieprogramma waar in 2025 samen met Movares mee wordt gestart. Energietransitie in de logistiek is een complex proces. In 2024 zijn via Zeeland Connect een aantal acties gericht op de ondersteuning van de logistieke sector bij de verduurzaming van hun bedrijfsvoering uitgevoerd waar goed gebruik van is gemaakt.