Het komende jaar continueren wij onze actieve deelname in de grensgovernance, de Vlaams-Nederlandse Delta, de Scheldemondraad en North Sea Port district. In deze gremia wordt bestuurlijk- en ambtelijk gewerkt aan het identificeren en oplossen van grensoverschrijdende knelpunten, dan wel gebiedsontwikkeling.

  • In de Vlaams Nederlandse regeringstop van 2018 is een systeem van grensbestuur afgesproken met een escalatiemechanisme naar de Vlaamse overheid en de rijksoverheid voor zover het centrale bevoegdheden betreft. In 2023 zal dit systeem worden doorontwikkeld op basis van de opgedane ervaringen en met de aanpak van (juridische) grensknelpunten.
  • Bijdrage en ondersteuning geven aan grensoverschrijdende opgaven en knelpunten op het terrein van economische ontwikkeling, natuur, milieu, infrastructuur, kennisontwikkeling en arbeidsmarkt onder meer door inzet bestuurlijke netwerken, Europese fondsen en grensgovernance instrumentarium.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

De samenwerking met Vlaanderen is versterkt door actieve deelname in overleggen en inzet van bestuurlijke netwerken. Lopende dossiers maken ook duidelijk waarom die samenwerking belangrijk is. Denk hierbij aan de volgende

  • Versterking en werking van het grensbestuur op verschillende niveaus en het uitvoeren van de afspraken die zijn gemaakt in de Vlaams Nederlandse regeringstop 2023 over de aanpak van juridische grensbelemmeringen en opschalingsmethode. 
    Samenwerking ten aanzien van grensoverschrijdende stikstof problematiek.
  • De werking van North Sea Port District.
  • Resultaten aansturing Interregprogramma Vlaanderen-Nederland (honorering Zeeuwse projecten als Beleefbare Schelde, grenspark Groot Saeftinge, Off shore for sure en het project Schakelpunt in het kader van de aanpak Grensknelpunten).