Omschrijving
Terug naar navigatie - OmschrijvingDoor verbrandingsmotoren, industrie en uit landbouw komen stikstofverbindingen vrij. Deze verbindingen, NH3 en NOx, komen direct ofwel via neerslag terug in onze omgeving. Dit is niet alleen schadelijk voor onze gezondheid, het zorgt in natuurgebieden voor een toename van vegetatie die van een voedselrijke omgeving houden, ten koste van vegetatie die daar juist niet van houdt. Op haar beurt heeft dit weer gevolgen voor het voorkomen van andere soorten planten en dieren. Daardoor ontstaat uiteindelijk een afname van de biodiversiteit. Dit is op termijn ook schadelijk voor de economie. Landbouw en recreatie zijn namelijk gebaat bij een goede biodiversiteit.
De Raad van State deed op 29 mei 2019 uitspraak dat de hiervoor bedoelde Programmatische Aanpak Stikstof niet als kader mag worden gebruikt voor de vergunningverlening. Pas wanneer maatregelen om de uitstoot te verminderen voldoende zekerheid geven is dat weer mogelijk. Daardoor kwam de vergunningverlening tot stilstand.
Samen met het Rijk en de andere provincies is daarom gestart met een nieuwe aanpak voor de opgave stikstof. Provincie Zeeland geeft daarnaast ook haar eigen invulling: De strategische aanpak stikstof. Hierin werken we via drie actielijnen aan een goede staat van de Zeeuwse natuur:
- vermindering stikstofdepositie
- versterken van de natuur
- informatie, communicatie en vergunningverlening
In 2022 heeft het Rijk zowel de Wet Stikstofreductie en Natuurverbetering (hierna: WSN), als de startnotitie Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) vastgesteld. De Zeeuwse aanpak is hier niet strijdig mee, maar is in 2023 wel door Provinciale Staten (PS) herijkt. In het NPLG brengt het Rijk stikstof in verbinding met de water-, natuur- en klimaatopgaven in het landelijk gebied. Provincies wordt gevraagd een gebiedsprogramma te maken met maatregelen die ervoor zorgen dat de doelen van het NPLG gehaald worden. Dit gebiedsprogramma is in concept in juli 2023 opgeleverd, inclusief koplopermaatregelen. In 2024 moet de provincie een definitief gebiedsprogramma opleveren.