Het living lab slimme mobiliteit is in 2021 opgezet om innovaties in Zeeland uit te proberen. Deze innovaties zijn gericht op een betere mobiliteit van personen in een gebied met weinig inwoners. Het testen en uitproberen van innovaties moet leiden tot oplossingen die een bijdrage leveren aan de vernieuwing van het mobiliteitssysteem in Zeeland. In 2023 werken we verder aan de innovaties die in 2021 en 2022 zijn opgestart. Daarbij beginnen we met nieuwe proefprojecten die worden ingediend bij het programmateam.
De proefprojecten die worden aangevraagd moeten innovatief zijn en bijdragen aan het slimmer maken van de mobiliteit in een plattelandsregio met een hoge toeristische druk. Proefprojecten waarvoor een haalbaarheidsstudie is uitgevoerd worden bij haalbaarheid gerealiseerd in 2023. Zoals bijvoorbeeld het super slim laadplein met bidirectionele laadpunten en elektrische deelauto’s die bidirectioneel kunnen laden in Vlissingen, een carpool app, zelfstandig varend pontje en een pilot met de MaaS app.
Ook is in 2023 een debatdag slimme mobiliteit georganiseerd in Vlissingen. Tijdens deze dag deelden we de voortgang van het living lab met de regio. Hierbij doen we ook inspiratie op voor het verder uitbouwen van het living lab Slimme Mobiliteit in Zeeland.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

Via het living lab geven we ondersteuning aan diverse ontwikkelingen in slimme mobiliteit, zoals autonoom varen, superslim laden, de MaaS router, uitrol MaaS app en Nabogo. Daarnaast onderzoeken we de haalbaarheid van diverse initiatieven die mogelijk later in de tijd in Zeeland kunnen worden getest.