In 2023 geven wij verder uitvoering aan het beleidsplan aanpak ondermijning en de in 2022 getekende Zeeuwse norm weerbare overheid. Specifieke aandacht hebben hierin acties voortvloeiend uit de interne bewustwording van de eigen organisatie, het organiseren van een leerkring gericht op de BIBOB apk samen met Brabant, bewustwording rondom cybersecurity. 

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

We hebben in 2023 de volgende acties uitgevoerd om onze bewustwording over de aanpak ondermijning te vergroten: 

  1. De organisatie en coördinatie van een Zeeuwse maand van de weerbare overheid. Ook hebben we hebben invulling gegeven aan het ‘open podium’ en de ‘proeverij’.
  2. We hebben een e-learning over ondermijning en integriteit ontwikkeld (wordt in 2024 opgeleverd).
  3. We hebben en communicatieplan opgesteld waaraan uitvoering wordt gegeven.
  4. We hebben het initiatief genomen om door de Taskforce-RIEC een dreigingsbeeld voor milieucriminaliteit op te laten stellen (wordt in 2024 opgesteld) en onze buitendienstmedewerkers door de Taskforce-RIEC laten trainen op signaleren en handelen bij ondermijning.
  5. We hebben ook ingezet op het behalen van de doelen van de Zeeuwse norm door samenwerking tussen de Zeeuwse gemeenten te versterken en te coördineren. We treden op als aanspreekpunt voor de 15 Zeeuwse partijen die de Zeeuwse norm hebben ondertekend en monitoren de voortgang door terugkerende overleggen.