Omschrijving (toelichting)

  • Faciliteren en cofinanciering van diverse punten deelauto’s en deelfietsen. Stapsgewijs groeien we door tot 2.000 deelauto’s in Zeeland in 2025. Voor 2022 gaat het dan om ongeveer 300 nieuwe deelauto’s. Via een subsidie aan Stichting Duurzame Mobiliteit Zeeland helpen we overheden, bedrijven en groepen bewoners om deelauto initiatieven op gang te helpen.
  • Faciliteren en cofinanciering van kleinschalige pilots met slimme mobiliteitsoplossingen. Samen met partners investeren we in diverse slimme mobiliteitsoplossingen die een bijdrage leveren aan de mix van mobiliteit. In sommige gevallen zijn deze pilots gericht op de bewoner, in andere gevallen op de toerist.
  • Smart mobility oplossingen voor scholieren en studenten onderzoeken en opzetten van pilots. Via het regio envelop project vragen we studenten om mobiliteitsdata te delen. Op basis van data analyse identificeren we knelpunten in het mobiliteitssysteem waar we via deelmobiliteit, Mobility as a Service (MaaS) en slim roosteren, oplossingen voor organiseren. 

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

  • In 2022 is de Stichting Duurzame mobiliteit gestopt met het aanjagen van deelmobileit in Zeeland hun rol als kwartiermaker is uitgevoerd en heeft mede door Coronamaatregelen minder resultaat opgeleverd dan was ingeschat. De operationele activiteiten zijn overgedragen aan OnzeAuto. Samen met OnzeAuto wordt nu verder gewerkt aan de doelstelling van 2.000 auto’s voor 2025. Voor 2022 gaat het dan om de overdracht van de 15-20  e-deelauto’s. in 2023 wordt gestart met verder opschaling van de e-deelauto’s naar 50-100 locaties in Zeeland.
  • Verschillende kleinschalige pilot zijn gestart en lopen in uitvoering door in 2023 met onder andere pilot met Toogethr, Nabogo, Bouwen Maas-Router, Superslimlaadplein Vlissingen, pilot landelijke standaard hubinrichting station Vlissingen, en aantal onderzoeken en voorbereiding voor introductie MaaS-app in Zeeland. Deze laatste zullen actief in 2023 in Zeeland worden uitgerold.
  • In 2022 is ingezet op goed communicatie met de doelgoep van leerlingen en studenten door de campagnes: van “deel je reisfrustratie” via hoe slim reis jij” naar “sneller reizen Zeeland” hebben we goed contact opgebouwd met de doelgroep. Daarnaast is de tender, voor de realisatie van de Schoolmobiliteitshubs en het beschikbaar krijgen van een platform waarop plannen, boeken, reizen en betalen mogelijk is, gestart. Voor de realisatie en exploitatie is een consortium van marktpartijen (Gaiyo, Cyclehub, Bayck en Onze Auto) gevonden die deze opdracht gaat uitvoeren. De uitrol van schoolmobiliteitshubs bij alle VO, MBO en HO scholen in Zeeland gaat begin 2023 beginnen met de eerste fase bij het MBO. Daarna wordt er uitgebreid naar VO en HO.